Krewetki w żółtym sosie

przepis pochodzi z
Wietnam

gotowe w
15 minut

przepis na
4 osoby

Wiedzieliście, że kuchnia wietnamska uznawana jest za najzdrowszą na świecie? Chyba nie trzeba więcej, by zaprosić Was w podróż wąskimi uliczkami Wietnamu na przepyszne dania.

Wietnamską kuchnię wyróżnia nie tylko różnorodność smaków, które dostarczają naszym podniebieniom niezwykle egzotycznych wrażeń, ale też zasada yin i yang, którą kierują się Wietnamczycy przy doborze potrawy do swojego samopoczucia.Jesteśmy ciekawi, jak ten przepis wpłynie na Twój nastrój :)

Gotujemy?

składniki

250 g ryżu Basmati
500 g mrożonych obranych krewetek najlepiej królewskich
100 ml esencjonalnego bulionu
1/2 łyżeczki kurkumy w proszku
2 łyżeczki suszonej słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
łyżeczka mąki ziemniaczanej

przepis

1

Rozmroź krewetki. Paprykę oczyść z gniazd nasiennych i pokrój w paski. Czosnek przeciśnij przez praskę. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni podsmaż czosnek z dwiema łyżkami oliwy. Dodaj krewetki i paprykę. Smaż 2 minuty. Całość zalej bulionem wymiesznym z kurkumą. Zagotuj. W kubeczku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 5 łyżkami wody, wlej na patelnie i zagotuj, cały czas mieszając.

3

Podawaj krewetki z sosem oraz ryżem. Spróbuj użyć pałeczek!

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!