Korma

przepis pochodzi z
Indie

gotowe w
20 minut

przepis na
2 osoby

Czy kuchnia indyjska jest tak ostra, jak mówią? Czy indyjskie desery są najsłodszymi deserami na świecie? Nie ma się nad czym zastanawiać! Przekonajcie się sami ;)

Zapraszamy do wspólnego gotowania!


  • Kuchnia indyjska jest pełna kolorów i aromatów, przeplatają się w niej smaki cynamonu, kurkumy, szafranu, anyżu i kolendry.
  • Charakterystyczne dla kuchni indyjskiej jest to, że opiera się ona o naturalnych składnikach, dzięki czemu bardzo korzystnie wpływa na zdrowie.

Spróbujecie?

składniki

250 g Ryżu Basmati
500 g udek kurczaka bez kości
100 g jogurtu
4 duże cebule
4 ząbki czosnku
3-4 cm imbiru
1 1/2 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka kuminu
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżeczka garam masala
garść orzechów nerkowca
2-3 łyżeczki wiórków kokosowych
sól
olej

przepis

1

Orzechy nerkowca i wiórki kokosowe zalej ciepłą wodą, odstaw na minimum 1 godzinę. Obierz czosnek oraz imbir. Orzechy oraz wiórki odsącz, dodaj czosnek oraz imbir i zmiksuj wszystko razem, dodając około 125 ml wody w której moczyły się orzechy. Mięso pokrój na kawałki. Cebulę obierz i zmiksuj na gładką pastę.

2

Na patelni rozgrzej 2-3 łyżki oleju, dodaj przyprawy i podsmaż je mieszając przez około pół minuty, aż uwolnią się wszystkie aromaty. Następnie dodaj pastę z cebuli i smaż przez 2-3 minut.

3

Wlej na patelnię zmiksowane składniki, następnie mięso. Gotuj pod przykryciem przez około 10-15 minut. Dodaj na koniec jogurt, i gotuj bez przykrycia do momentu redukcji nadmiernej ilości płynów. Dopraw solądo smaku.

4

Podawaj z ugotowanym ryżem basmati posypane świeżą kolendrą.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media