Koktajl z krewetek ole!

przepis pochodzi z
Meksyk

gotowe w
15 minut

przepis na
4 osoby

Nie bez powodu Meksyk nazywa się kulinarnym rajem na ziemi. Bogactwo tradycji, umiejętnie połączonych smaków, gra kolorów - to wszystko czeka na Was podczas kulinarnej podróży po gorącym Meksyku!

Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, a w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie smaki składają się na kuchnię meksykańską? 100 rodzajów i odmian chili, dodawana do każdego dania limonka, tabasco, salsa pomidorowa, aromatyczna kolendra, nie może zabraknąć kukurydzy, fasoli i awokado.  

składniki

2 łyżki Sosu Meksykańskiego Chilli Con Carne
3 łyżki majonezu
zielona sałata
1/2 czerwonej papryki
3 łyżki śmietany
1/4 melona
1/2 cytryny
150 g obranych, ugotowanych krewetek
sól, cukier

przepis

1

Przygotuj sos: śmietanę zmieszaj z majonezem i Sosem Uncle Ben's® Meksykańskiego Chilli Con Carne.

2

Miseczki wyłóż liśćmi sałaty. Resztę sałaty porwij na drobne kawałki. Paprykę skrój na drobne paseczki. Z melona wytnij kulki. Wymieszaj skrojoną sałatę z papryką i krewetkami. Ułóż w miseczkach. Zalej przygotowanym sosem.

3

Na wierzchu połóż kulki melona i plasterki cytryny. Udekoruj kilkoma krewetkami. Sposób podania: przed podaniem chłodzić przez co najmniej 30 min.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media