Karczek w ananasie po pekińsku

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
60 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

250 g Ryżu Pełnoziarnistego
400 g Sosu Słodko-Kwaśnego (lub z Ananasem)
świeża mięta
tłuszcz do smażenia
2 łyżki mąki
1 puszka ananasa
600 g schabu karkowego
kawałek świeżego ananasa do dekoracji (opcjonalnie)

przepis

1

Plastry schabu karkowego (ok. 1 cm grubości) spłaszcz dłonią. Oprósz lekko mąką i obsmaż z obu stron na mocno rozgrzanej patelni.

2

Na dno formy do pieczenia nalej nieco soku z ananasów. Następnie ułóż usmażone mięso i wylej resztę soku. Zapiekaj w piekarniku (200 stopni) bez przykrycia przez 20 min.

3

Wyjęte z piekarnika mięso zalej Sosem Słodko-Kwaśnym Uncle Ben’s®, udekoruj ananasem i włóż ponownie do piekarnika na następne 20 min.

4

Sposób podania: podawaj na gorąco, z Ryżem Pełnoziarnistym Uncle Ben’s® lub z białym pieczywem oraz surówkami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media