Kalua pork

przepis pochodzi z
Argentyna

gotowe w
480 minut

przepis na
6-7 osób

Temperamentna jak tango, boska jak buenos! Taka jest kuchnia Argentyńska. Łapcie za garnki i ugotujcie z nami te pyszne dania rodem z dalekiej Argentyny! Smacznego :)

składniki

250 g Ryżu Pełnoziarnistego
1-1 i 1/2 kg łopatka wieprzowa
kilka łyżeczek wędzonej papryki lub kilka kropel "płynnego dymu"
sól
ananas
1-2 łyżki oliwy z oliwek
kolendra

przepis

1

Mięso umyj i osusz ręcznikiem papierowy. Zamarynuj w papryce, soli oraz oliwie. Przykryj i włóż do lodówki na minimum 5 godzin, najlepiej na całą noc.

2

Wyciągnij mięsa i przełóż do naczynia żaroodpornego. Przykryj i włóż do piekarnika nagrzanego na temperaturę 180ºC. Następnie zmniejsz temperaturę do 100 ºC i piecz przez około 7 godzin.

3

Mięso rozdziel używając dwóch widelców. Podawaj z porcją ryżu pełnoziarnistego Uncle Ben’s oraz kawałkami świeżego ananasa. Całość posyp kolendrą.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media