Indonezyjskie szaszłyki Satay z kurczaka

przepis pochodzi z
Indonezja

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

18 tysięcy wysp i wysepek, 500 wulkanów, 230 milionów ludzi, 580 języków i dialektów - niewiele miejsc na świecie jest tak różnorodnych jak Indonezja. Czego zatem można spodziewać się po kuchni tego regionu?


  • Indonezyjskie jedzenie zwykło się opisywać jednym słowem - rijsttafel, oznacza ono „stół ryżu”, nie dziwi więc fakt, że ryż jest podstawą kuchni indonezyjskiej, gotuje się go na parze - w tradycyjny sposób lub w specjalnych maszynkach.
  • Indonezja jest archipelagiem “najpikantniejszych wysp”, słynie on bowiem z produkcji cynamonu, gałki muszkatołowej i wielu odmian chilli, które wykorzystuje się do przygotowania sosów zwanych smabal.
  • Najbardziej popularną potrawą jest nasi goreng - smażony ryż.  Można go dostać wszędzie - na straganie, na targu, w restauracji, od Sumatry po Papuę, z różnymi dodatkami w zależności od regionu, w którym go jemy :)

Skusicie się na przysmaki w indonezyjskim stylu? :)

składniki

250 g Ryżu Basmati
300 g piersi z kurczaka
100 ml bulionu drobiowego
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki posiekanych orzechów arachidowych
1/2 czerwonej papryki lub 1 łyżka suszonych płatków papryki
5 łyżek masła orzechowego
łyżeczka ziaren sezamu
ananas świeży lub z puszki

przepis

1

Mięso kurczaka pokrój w długie paski centymetrowej grubości. Miąższ z ananasa pokrój w grubą kostkę.

3

Ugotuj Ryż Basmati Uncle Ben’s® według instrukcji na opakowaniu. Przygotuj 8 patyczków do szaszłyków. Nakładaj paski mięsa na zmianę z ananasem. Na rozgrzanej patelni smaż szaszłyki z każdej strony do uzyskania złotego koloru, a następnie przykryj patelnię i duś jeszcze 5 minut.

2

W rondelku zagotuj bulion, zestaw z ognia. Dodaj masło orzechowe i dobrze wymieszaj. Podgrzewaj 5 minut na wolnym ogniu. Pod koniec gotowania dodaj posiekane orzechy i drobno posiekaną paprykę lub płatki paprykowe. Przygotowany sos arachidowy odstaw na bok.

4

Serwuj 2 szaszłyki z porcją ryżu i 3 łyżkami sosu arachidowego, posypane sezamem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media