Indonezyjskie roladki z sosem słodko-kwaśnym

przepis pochodzi z
Indonezja

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

18 tysięcy wysp i wysepek, 500 wulkanów, 230 milionów ludzi, 580 języków i dialektów - niewiele miejsc na świecie jest tak różnorodnych jak Indonezja. Czego zatem można spodziewać się po kuchni tego regionu?


  • Indonezyjskie jedzenie zwykło się opisywać jednym słowem - rijsttafel, oznacza ono „stół ryżu”, nie dziwi więc fakt, że ryż jest podstawą kuchni indonezyjskiej, gotuje się go na parze - w tradycyjny sposób lub w specjalnych maszynkach.
  • Indonezja jest archipelagiem “najpikantniejszych wysp”, słynie on bowiem z produkcji cynamonu, gałki muszkatołowej i wielu odmian chilli, które wykorzystuje się do przygotowania sosów zwanych smabal. 
  • Najbardziej popularną potrawą jest nasi goreng - smażony ryż.  Można go dostać wszędzie - na straganie, na targu, w restauracji, od Sumatry po Papuę, z różnymi dodatkami w zależności od regionu, w którym go jemy :)

Skusicie się na przysmaki w indonezyjskim stylu? :)

Jak opisać

składniki

400 g Sosu Słodko-Kwaśnego
250 g Ryżu Długoziarnistego
500 g piersi indyka
3 łyżki masła orzechowego
orzeszki arachidowe do ozdoby (opcjonalnie)
pieprz
olej do smażenia

przepis

1

Wykrój z piersi indyka 4 duże kotlety. Posmaruj je wewnątrz masłem orzechowym, popieprz i posól.

2

Ciasno zwiń. Zepnij wykałaczkami lub obwiąż nićmi.

3

Zepnij wykałaczkami lub obwiąż nićmi. Na rozgrzanej patelni obsmaż każdą roladkę z obu stron na złoto. Podlej sosem słodko-kwaśnym Uncle Ben's® i duś jeszcze 10 minut pod przykryciem. Ugotuj ryż według instrukcji na opakowaniu. Zdejmij roladki z patelni, pokrój na plastry. Serwuj z sosem i ryżem. Udekoruj prażonymi orzeszkami arachidowymi.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!