Indonezyjskie curry z mango

przepis pochodzi z
Indonezja

gotowe w
20 minut

przepis na
4 osoby


18 tysięcy wysp i wysepek, 500 wulkanów, 230 milionów ludzi, 580 języków i dialektów - niewiele miejsc na świecie jest tak różnorodnych jak Indonezja. Czego zatem można spodziewać się po kuchni tego regionu?

  • Indonezyjskie jedzenie zwykło się opisywać jednym słowem - rijsttafel, oznacza ono „stół ryżu”, nie dziwi więc fakt, że ryż jest podstawą kuchni indonezyjskiej, gotuje się go na parze - w tradycyjny sposób lub w specjalnych maszynkach.
  • Indonezja jest archipelagiem “najpikantniejszych wysp”, słynie on bowiem z produkcji cynamonu, gałki muszkatołowej i wielu odmian chilli, które wykorzystuje się do przygotowania sosów zwanych smabal.
  • Najbardziej popularną potrawą jest nasi goreng - smażony ryż. Można go dostać wszędzie - na straganie, na targu, w restauracji, od Sumatry po Papuę, z różnymi dodatkami w zależności od regionu, w którym go jemy :)


Skusicie się na przysmaki w indonezyjskim stylu? :)

składniki

250 g Ryżu Basmati
1 filet z indyka
1 duża cebula
450 ml mleka kokosowego
2 mango
1-2 łyżki żółtek pasty curry
250 g świeżego szpinaku
sól
olej
ostra zielona papryczka

przepis

1

Mięso indyka pokrój w dużą kostkę. Mango obierz i pokrój. Mleko kokosowe, połowę pokrojonego mango, oraz cebulę zblenduj dokładnie.

2

Na patelni rozgrzej olej i podsmaż przez 1 minutę pastę curry. Wlej zmiksowane mango i mleko oraz mięso. Gotuj przez około 15 minut.

3

Dodaj pod koniec pozostałe kawałki mango, po kolejnych 5 minutach liście szpinaku.

4

Podawaj z ryżem basmati, posypane pokrojoną papryką.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media