Imbirowy kurczak po mandaryńsku

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
15 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

400 g Sosu Słodko-Kwaśnego
250 g Ryżu Długoziarnistego
400 g piersi kurczaka
3 ząbki czosnku
2 cm świeżego imbiru
1/2 pęczka cebuli dymki
1 łyżka oleju do smażenia

przepis

1

Pierś kurczaka pokrój na paseczki. W misce wymieszaj obrany i posiekany imbir z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Ugotuj ryż długoziarnisty Uncle Ben’s® według instrukcji na opakowaniu.

2

Na rozgrzanej patelni smaż kurczaka z dodatkiem 2 łyżek oliwy przez 5 minut. Dymkę oczyść i posiekaj. Do mięsa dorzuć cebulkę, całość przemieszaj. Dodaj sos i gotuj 5 minut.

3

Serwuj w miseczkach z ryżem. By podkreślić chiński charkter potrawy spróbuj użyć pałeczek.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media