Gołąbki w sosie pomidorowym

przepis pochodzi z
Polska

gotowe w
120 minut

przepis na
4 osoby

Polska kuchnia to przede wszystkim smak i tradycja! Pierwsze co przychodzi nam na myśl, to smaki dzieciństwa, które przygotywała nam mama czy babcia. Dlatego też, wybraliśmy najlepsze przepisy z ich książek kucharskich i prezentujemy je w nieco odmienionym wydaniu! Sprawdźcie.

składniki

125 g Ryż Długoziarnisty
1 kg mięsa mielonego
2 duże cebule
1 mała kapusta włoska lub biała
1 l passaty pomidorowej
300 ml bulionu
1 łyżeczka cukru
pieprz ziołowy
łyżeczka majeranku
sól
pieprz

przepis

1

Ryż ugotuj na twardo, przez 6 minut. Cebule pokrój w kostkę i podsmaż na złoty kolor. W garnku gotuj połowę podsmażonej cebuli oraz bulion i passatę. Dopraw do smaku cukrem oraz solą i pieprzem, gotuj aż odparuje nadmiar wody i sos zgęstnieje. W tym czasie w dużym garnku zagotuj osoloną wodę. Z kapusty wykrój głąb. Włóż kapustę do garnka, za pomocą dwóch widelców wyjmuj zewnętrzne liście które będą już sparzone i będą odchodzić od główki kapusty. Gdy wszystkie liście będą sparzone i wystygną, za pomocą noża odkrój na płasko pozostałe twarde części głąba.

2

Przygotuj farsz. Mięso wymieszaj z ryżem, pozostałą połową podsmażonej cebuli, jajkiem, pieprzem ziołowym, majerankiem oraz solą i czarnym pieprzem.

3

Farsz zawijaj w liście kapusty. Naczynie żaroodporne wyłóżpołową pozostałych liści. Wlej połowę sosu, układaj następnie gołąbki. Przykryj wierzch liśćmi. Zapiekaj w piekarniku w temperaturze 185 °C przez około 35-40 minut.

4

Podawaj z dodatkową porcją sosu.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media