Gâteau de riz au caramel

przepis pochodzi z
Francja

gotowe w
40 minut

przepis na
5 osób

Kuchnia francuska jest delikatna, wysublimowana, fantazyjna, a niektórzy uważają, że Francja jest kolebką sztuki kulinarnej. Nic więc dziwnego, że Francuzi uważają  swoje potrawy za część światowego dziedzictwa.

Jak smakują specjały z tego regionu? Przekonajcie się sami!

składniki

200 g Ryżu do risotto
1,5 litra mleka
120 g cukru pudru
laska wanilii
2 jajka
30 g masła
100 g cukru kryształu
garść pistacji (opcjonalnie)
szczypta soli

przepis

1

Rozgrzej piekarnik do 185°C.Mleko zagotuj z cukrem pudrem oraz laską wanilii i szczyptą soli. Dodaj ryż i gotuj na małym ogniu aż będzie miękki. Mieszaj co jakiś czas delikatnie, aby ryż nie przywarłdo dna garnka. Przygotuj w tym czasie karmel podgrzewając w rondlu cukier z 2-3 łyżkami wody. Nie mieszaj, poczekaj aż powstanie ciemny karmel.

2

Przelej karmel do formy, obracając formę pokryj lekko brzegi formy. Wyjmij z ryżu kawałki wanilii. Gdy ryż lekko przestygnie dodaj wymieszane jajka oraz masło.

3

Następnie przełóż ryż do formy z karmelem. Piecz w kąpieli wodnej (większe naczynie wypełnione wodą) przez około 40 minut.

4

Po wyjęciu z piekarnika odczekaj około 10 minut przed wyjęciem z formy. Przyłóż na dno talerz i odwróć całość. Podawaj posypane posiekanymi pistacjami.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media