Filet z kurczaka faszerowany serem i warzywami

przepis pochodzi z
Chiny

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

400 g Sosu Seczuańskiego Chilli Fusion
250 g Ryżu Długoziarnistego
2 piersi kurczaka
100 g żółtego sera
3 pieczarki
1 ząbek czosnku
świeży rozmaryn i mięta
po 1/3 czerwonej i żółtej papryki
sól pieprz
olej do smażenia

przepis

1

Przygotuj farsz: paprykę pokrój w cienkie paski, pieczarki w półplasterki. Czosnek zgnieć przez wyciskacz. Ser pokrój w zapałkę, zioła w paseczki.

2

Pokrojone paprykę, czosnek i pieczarki podsmaż na oleju. Pod koniec smażenia dodaj pokrojone zioła. Odstaw do wystygnięcia. Do chłodnych warzyw dodaj przygotowany ser. Zmieszaj, dopraw solą i pieprzem.

3

Filety z kurczaka oczyść z powięzi. W najgrubszym miejscu każdego fileta zrób nacięcie w kształcie kieszeni. Przygotowany i doprawiony farsz nałóż ciasno do wyciętej kieszeni. Rozcięcie zepnij wykałaczką. Tak przygotowane filety smaż kilkanaście minut, obracając je wielokrotnie, aby były obsmażone z każdej strony. W połowie czasu smażenia zmniejsz ogień, patelnię przykryj pokrywką i zostaw na kilka minut.

4

Sposób podania: usmażone filety przekrój ostrym nożem w poprzek na kilka plastrów. Podawaj z gorącym Sosem Seczuańskim Chilli Fusion Uncle Ben's® i Ryżem Długoziarnistym Uncle Ben's®.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media