Empanadas

przepis pochodzi z
Meksyk

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Nie bez powodu Meksyk nazywa się kulinarnym rajem na ziemi. Bogactwo tradycji, umiejętnie połączonych smaków, gra kolorów - to wszystko czeka na Was podczas kulinarnej podróży po gorącym Meksyku!

Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, a w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie smaki składają się na kuchnię meksykańską? 100 rodzajów i odmian chili, dodawana do każdego dania limonka, tabasco, salsa pomidorowa, aromatyczna kolendra, nie może zabraknąć kukurydzy, fasoli i awokado.  

składniki

4 łyżki Sosu Meksykańskiego Chilli Con Carne
250 g mieszanego mięsa mielonego
250 g mąki
120 g masła
jajko
2-3 łyżki zimnej wody
sól oliwa
2 cebule

przepis

1

Drobno posiekaną cebulę zeszklij na oliwie. Do cebuli dorzuć mięso, smaż do zrumienienia, następnie dodaj 4 łyżki sosu Uncle Ben’s® Meksykańskiego Chilli Con Carne. Odstaw do ostygnięcia.

2

Mąkę posiekaj z chłodnym masłem. Dodaj sól i wodę, wyrób dokładnie dość twarde ciasto. Rozwałkuj je na grubość ciasta pierogowego. Wytnij krążki nie większe niż 10-12 cm. Na każdy krążek nakładaj przygotowany farsz. Brzegi ciasta posmaruj wodą. Starannie poskładaj. Po zlepieniu dociśnij widelcem brzegi pierożków.

3

Na posmarowanej oliwą blaszce układaj dość blisko siebie pierożki. Posmaruj ich wierzchy roztrzepanym jajkiem. Piecz ok. 10 min w temp. 200 stopni.Sposób podania: pierożki najsmaczniejsze są zaraz po przygotowaniu, choć można je jeść także na zimno. Można także maczać pierożki w gorącym sosie Uncle Ben’s® Meksykańskiego Chilli Con Carne.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!