Chrupiący kurczak w panierce po amerykańsku

przepis pochodzi z
USA

gotowe w
20 minut

przepis na
4-5 osoby

Jaka jest Amerykańska kuchnia? Szybka! A takie dania lubimy najbardziej! Zapraszamy do wspólnego gotowania, podczas którego przekonacie się, że USA nie tylko frytkami i burgerami stoją ;)

składniki

375 g Ryżu Długoziarnistego
8-10 podudzi kurczaka
300 ml maślanki
1 1/2 szklanki mąki pszennej
2 łyżki ostrej papryki chili
1 łyżeczka ostrego sosu tabasco
4 łyżeczki czosnku w proszku
sól i pieprz
olej do smażenia
2-3 kolby kukurydzy
300 g pomidorków koktajlowych

przepis

1

Kurczaka przypraw 1 łyżką papryki, 2 łyżeczkami czosnku, 1 łyżeczką tabasco oraz solą i pieprzem.

2

Zalej całość maślanką i dokładnie wymieszaj.

3

W miseczce połącz mąkę z 1 łyżką papryki, 2 łyżeczkami czosnku oraz solą. Obtaczaj podudzia w panierce i smaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor.

4

Podawaj z grillowanymi kolbami kukurydzy, pomidorkami koktajlowymi skropionymi oliwą oraz porcjąryżu długoziarnistego Uncle Ben’s.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media