Chilli con carne

przepis pochodzi z
Meksyk

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Nie bez powodu Meksyk nazywa się kulinarnym rajem na ziemi. Bogactwo tradycji, umiejętnie połączonych smaków, gra kolorów - to wszystko czeka na Was podczas kulinarnej podróży po gorącym Meksyku!

Kuchnia meksykańska nazywana jest jedną z najlepszych kuchni na świecie, a w 2010 roku została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie smaki składają się na kuchnię meksykańską? 100 rodzajów i odmian chili, dodawana do każdego dania limonka, tabasco, salsa pomidorowa, aromatyczna kolendra, nie może zabraknąć kukurydzy, fasoli i awokado.  

składniki

250 g Ryżu Długoziarnistego
300 g mielonego mięsa wołowego
2 papryczki chili
2 cebule
sól, cukier
sos tabasco (opcjonalnie)
2 rozgniecione ząbki czosnku
świeża papryka
świeża kolendra
puszka czerwonej fasoli w zalewie
piórka cebuli do dekoracji
400 g Sosu Meksykańskiego Chilli Con Carne

przepis

1

Cebulę skrój w piórka i podsmaż na rumiano. Dodaj mięso i rozgnieciony czosnek. Mięso podsmaż na dużym ogniu do zrumienienia.

2

dodaj Sosu Meksykańskiego Chilli Con Carne, duś pod przykryciem ok. 10 min. Dopraw do smaku solą i cukrem. Dodaj odsączoną czerwoną fasolę i rozdrobnione papryczki chili, ewentualnie kilka kropel tabasco. Podduś jeszcze chwilę pod przykryciem.

3

Podawaj z ryżem długoziarnistym,pieczywem lub w ciepłych kukurydzianych plackach tacos. Udekoruj świeżą papryką, cebulą i kolendrą.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media