Bredie z ryżem

przepis pochodzi z
RPA

gotowe w
20 minut

przepis na
6 osób

Dziesiątki grup etnicznych, jedenaście oficjalnych języków, niezliczona liczba zwyczajów-dlatego właśnie mieszkańcy RPA nazywają się tęczowym narodem. Nic więc dziwnego, że na talerzach w tym regionie jest bardzo kolorowo-możecie się o tym przekonać #w20minut, wystarczy, że ugotujecie to pyszne danie!

składniki

250 g Ryżu Jaśminowego
1,5 kg wołowiny lub jagnęciny
1 duża czerwona cebula
2-3 ziemniaki
3-4 ząbki czosnku
2 marchewki
1 dynia
5 pomidorów
1 cytryna
garść natki pietruszki
3 łyżki oleju
sól i pieprz

przepis

1

Mięso pokrój w kostkę, podmaż na oleju. Zalej 1 szklanką wody i gotuj przez 1 godzinę. Ziemniaki obierz i pokrój w ćwiartki, marchewki w talarki.

2

Dynie obierz i oczyść, pokrój w kostkę. Dodaj do mięsa cebulę pokrojoną w półtalarki i posiekany czosnek, oraz pokrojone w kostkę pomidory i sok z cytryny. Dodaj pozostałe warzywa i gotuj aż wszystkie będą miękkie.

3

Gulasz najlepiej smakuje następnego dnia, gdy wszystkie smaki siępołączą. Podawaj z ryżem jaśminowym Uncle Ben’s. Przed podaniem posyp posiekaną pietruszką oraz skórką z cytryny. Smacznego!

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media