Biryani

przepis pochodzi z
Indie

gotowe w
30 minut

przepis na
2 osoby

Czy kuchnia indyjska jest tak ostra, jak mówią? Czy indyjskie desery są najsłodszymi deserami na świecie? Nie ma się nad czym zastanawiać! Przekonajcie się sami ;)

Zapraszamy do wspólnego gotowania!


  • Kuchnia indyjska jest pełna kolorów i aromatów, przeplatają się w niej smaki cynamonu, kurkumy, szafranu, anyżu i kolendry.
  • Charakterystyczne dla kuchni indyjskiej jest to, że opiera się ona o naturalnych składnikach, dzięki czemu bardzo korzystnie wpływa na zdrowie.

Spróbujecie?

składniki

375 g Ryżu Basmati
600 g podudzi lub piersi kurcczaka
450 g cebuli
125 g greckiego jogurtu
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka kurkumy
główka czosnku
3 cm imbiru
2 łyżeczki garam masla
1 duży pomidor
1 laska cynamonu
3-4 ziarna kardamonu w całości lub 1 łyżeczka sproszkowanego
1-2 listki laurowe
1 gwiazda anyżu
świeża mięta i kolendra
szczypta szafranu
100 ml mleka
olej
sól

przepis

1

Kurczaka włóż do miski, dodaj do niego przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, zgnieciony na pastę czosnek, mocno posiekany imbir, garam masale, jogurt oraz sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj i odstaw aż smaki się połączą, możesz zrobić to dzień wcześniej wkładając kurczaka w marynacie na noc do lodówki. Na rozgrzanym oleju usmaż na mocny złoty kolor 300 g cebuli pokrojonej w piórka. Zdejmij z oleju na papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar oleju.

2

Pozostałą część cebuli pokrój w grubą kostkę, smaż na tej samej patelni aż stanie się miękka, dodaj do niej pokrojonego w kostkę pomidora. Po kilku minutach dodaj marynowanego kurczaka oraz około 150 ml wody, gotuj pod przykryciem przez około 10 - 15 minut na małej mocy kuchenki. Następnie zdejmij pokrywkę i gotuj jeszcze 20 minut. W tym czasie przygotuj ryż

3

Do garnka z osoloną wodą dodaj przyprawy: laskę cynamonu, kardamon, listki laurowe oraz połamany anyż. Gotuj ryż przez 8 minut, aby nie był całkowicie ugotowany. Szafran wymieszaj z mlekiem, dzięki temu ryż będzie miał piękny kolor i aromat. Miętę oraz kolendrę posiekaj. Do dużego garnka układaj warstwami składniki. Na dno dodaj 2-3 łyżki oleju. Następnie warstwa mięsa z sosem, warstwa posiekanych ziół, na koniec ryż posypany smażoną cebulką oraz ziołami. Całość polej szafranowym mlekiem, przykryj pokrywką i postaw na kuchence na najmniejszej mocy na około 10-15 minut.

4

Smacznego!

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media