Bengali Kasundi Fish

przepis pochodzi z
Bangladesz

gotowe w
25 minut

przepis na
4 osoby

Zapraszamy do kuchni bengalskiej, w której króluje gorczyca. Olej z jej nasion jest najbardziej czykorzystywanym olejem do smażenia, a nasiona gorczycy znajdziecie w niemal każdym daniu. Poznajcie smaki, których do tej pory nie znaliście!

składniki

250 g Ryżu Pełnoziarnistego
500 g łososia
2 łyżki musztardy
sok z 1/2 cytryny
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chili
1/2 łyżeczki kuminu
1/2 łyżeczki garam masala
3 łyżki oleju
3 ząbki czosnku
2 pomidory
kolendra
sól

przepis

1

Rybę umyj, oczyść i osusz. Odetnij skórę i pokrój na mniejsze kawałki. Musztardę wymieszaj z sokiem z cytryny i połącz z łososiem.

2

Pokrój w kostkę cebulę, pomidory oraz czosnek.

3

Na rozgrzanym oleju podsmaż cebulę wraz z kurkumą, chili, garam masala oraz kuminem. Dodaj następnie pomidory i czosnek. Gdy warzywa na patelni zaczną się rozpadać, dodaj łososia i podlej odrobiną wody. Gotuj pod przykryciem przez około 10 minut.

4

Podawaj z porcją ryżu długoziarnistego Uncle Ben’s posypane świeżą kolendrą.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media