Azjatycka wątróbka w owocowym sosie

przepis pochodzi z
Wietnam

gotowe w
15 minut

przepis na
4 osoby

Wiedzieliście, że kuchnia wietnamska uznawana jest za najzdrowszą na świecie? Chyba nie trzeba więcej, by zaprosić Was w podróż wąskimi uliczkami Wietnamu na przepyszne dania.

Wietnamską kuchnię wyróżnia nie tylko różnorodność smaków, które dostarczają naszym podniebieniom niezwykle egzotycznych wrażeń, ale też zasada yin i yang, którą kierują się Wietnamczycy przy doborze potrawy do swojego samopoczucia.Jesteśmy ciekawi, jak ten przepis wpłynie na Twój nastrój :)

Gotujemy?

składniki

250 g Ryżu Basmati
3 ząbki czosnku
3 łyżki sosu sojowego
100 ml esencjonalnego bulionu
200 g ananasa świeżego lub z puszki
kolbki kukurydzy, grzyby chińskie, marchew, czerwona papryka
300 g mieszanki warzyw
400 g wątróbki wieprzowej
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej

przepis

1

Umyj warzywa i pokrój je w dość duże kawałki. Ryż ugotuj według instrukcji na opakowaniu.

2

Na patelni usmaż wątróbkę z obu stron na złoto. Dodaj czosnek, sos sojowy i bulion, a następnie zagotuj. W kubeczku rozmieszaj mąkę ziemniaczaną z 5 łyżkami wody. Dodaj do bulionu i dokładnie mieszając, zagotuj ponownie.

3

Dorzuć warzywa, doprowadź sos do wrzenia i gotuj na zmniejszonym ogniu jeszcze przez 2-3 minuty. Na koniec dodaj ananasa i dokładnie wymieszaj.

4

Podawaj z dużą porcją warzyw, sosem oraz ryżem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media