Avgolemono - grecka zupa cytrynowa

przepis pochodzi z
Grecja

gotowe w
25 minut

przepis na
4-6 osób

Kuchnia Grecka to śródziemnomorskie smaki, zdrowe produkty, proste i szybkie przepisy - czyli to, co lubimy najbardziej!

Wybierzcie się z nami do tego pięknego kraju, poznajmy go od kuchni!

składniki

3 1/2 bulionu
2-3 ugotowane piersi z kurczaka
7 żółtek
250 g Ryżu Długoziarnistego
3-4 cytryny
świeżo mielony pieprz i sól
świeży koperek

przepis

1

Cytryny umyj, zetrzyj skórkę z 1 cytryny. Wyciśnij sok z wszystkich cytryn.

2

Do dużego garnka wlej bulion, zagotuj. Dodaj poszarpanego kurczaka oraz ryż. Gotuj przez około 10 minut.

3

Następnie cały czas mieszając dodaj dwie chochelki gorącego bulionu. Całą mieszankę wlej do garnka z zupą. Gotuj jeszcze przez kilka minut mieszając co jakiś czas. Dopraw solą i pieprzem.

4

Zupę podawaj posypaną koperkiem oraz cienko pokrojonymi plastrami cytryny i posypane świeżo zmielonym pieprzem.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media