Arroz negro

przepis pochodzi z
Francja

gotowe w
25 minut

przepis na
4 osoby

Kuchnia francuska jest delikatna, wysublimowana, fantazyjna, a niektórzy uważają, że Francja jest kolebką sztuki kulinarnej. Nic więc dziwnego, że Francuzi uważają  swoje potrawy za część światowego dziedzictwa.

Jak smakują specjały z tego regionu? Przekonajcie się sami!

składniki

150 Ryż Risotto
1 kalmar
atrament z kałamarnicy
250 g krewetek
1/2 czerwonej i zielonej papryki
1 mała cebula
2-3 ząbki czosnku
sól
pieprz
200 ml wina
500 ml bulionu rybnego
oliwa z oliwek
pietruszka (opcjonalnie)

przepis

1

Cebulę pokrój w kostkę i podsmaż na 2 łyżkach oleju na złoty kolor.

2

Dodaj pokrojonego kalmara oraz pokrojoną w kostkę czerwoną i zieloną paprykę, smaż przez kilka minut.

3

Dodaj wino i gotuj aż odparuje. Następnie dodaj startego na tarce pomidora, atrament z kałamarnicy oraz ryż. Całość podlej bulionem i wymieszaj.

4

Na wierzchu ułóż krewetki i gotuj na małym ogniu przez jeszcze przez około 15 minut, aż ryż będzie miękki. Serwuj posypane posiekaną świeżą pietruszką.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media