Arroz con pollo

przepis pochodzi z
Francja

gotowe w
25 minut

przepis na
4 osoby

Kuchnia francuska jest delikatna, wysublimowana, fantazyjna, a niektórzy uważają, że Francja jest kolebką sztuki kulinarnej. Nic więc dziwnego, że Francuzi uważają  swoje potrawy za część światowego dziedzictwa.

Jak smakują specjały z tego regionu? Przekonajcie się sami!

składniki

200 g Ryż Risotto
4 podudzia kurczaka
2 pomidory
czerwona papryka
1 łyżeczka kaparów
1 łyżeczka oliwek
1 cebula
1 łyżeczka papryki
sól
pieprz
oliwa z oliwek
pietruszka (opcjonalnie)

przepis

1

Mięso przypraw solą i pieprzem.

2

Obsmaż z każdej strony na złoty kolor. Na tej samej patelni podsmaż cebulę pokrojoną w kostkę. Dodaj pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę oraz pomidora, smaż przez kilka minut.

3

Dodaj następnie ryż i kurczaka. Całość podlewaj bulionem, gotuj na małym ogniu mieszając co jakiś czas, aż ryż będzie miękki.

4

Pod koniec dodaj oliwki i kapary.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media