Arroz con leche

przepis pochodzi z
Francja

gotowe w
25 minut

przepis na
4 osoby

Kuchnia francuska jest delikatna, wysublimowana, fantazyjna, a niektórzy uważają, że Francja jest kolebką sztuki kulinarnej. Nic więc dziwnego, że Francuzi uważają  swoje potrawy za część światowego dziedzictwa.

Jak smakują specjały z tego regionu? Przekonajcie się sami!

składniki

250 g Ryż Długoziarnisty
2 laski cynamonu
2/3 szklanki rodzynek
500 ml mleka
250 ml mleka skondensowanego

przepis

1

Do garnka wsyp ryż, oddaj cynamon i zalej mlekiem.

2

Gotuj na małym ogniu. Po około 10 minutach dodaj rodzynki i mleko skondenowane. Gotuj ciągle mieszając, aby odparował nadmiar płynu.

3

Przełóż do szklanek. Podawaj posypane startym cynamonem i rodzynkami. Smakuje doskonale zarówno na ciepło jak i po schłodzeniu w lodówce.

i gotowe :)

Więcej inspiracji czeka na kanałach social media