Aromatyczna papryka z pieca z S&S

przepis pochodzi z
Wietnam

gotowe w
30 minut

przepis na
4 osoby

Tysiąc potraw przygotowywanych na tysiące sposobów, feeria barw i smaków - zapraszamy Was na pełną smaków wyprawę do Chin!

Kuchnia Chińska jest kuchnią, którą pokochał cały świat. Znacie osobę, która nie zna choć jednej potrawy z tego regionu? Zanim jednak zaczniemy wspólne gotowanie, mamy dla Ciebie kilka ciekawostek prosto z Chin.


  • Jedzenie w Chinach jest tak ważne, że Chińczycy witają się mówiąc "czy jadłeś już ryż?" - 你吃了吗?.
  • Każda potrawa musi łączyć w sobie pięć smaków: słodki, kwaśny, słony, gorzki i ostry.
  • Chińczycy rozróżniają 80 sposobów cięcia, 60 sposobów przygotowywania potraw na ogniu, w tym 30 samego smażenia.

Zaczynamy? :)

składniki

400 g Sosu Słodko-Kwaśnego Ananasowego
250 g Ryżu Długoziarnistego
2 łyżki oleju roślinnego
3 łyżki sosu sojowego
liście świezej bazylii do przybrania
4 żółte papryki
300 g filetów z kurczaka

przepis

1

Mięso kurczaka pokrój w 2 centymetrową kostkę. Papryki przekrój na pół, usuń gniazda nasienne. Ugotuj ryż Uncle Ben’s® według instrukcji podanych na opakowaniu.

2

Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 st. C i wysmaruj tłuszczem dużą formę do zapiekania. Ułóż połówki papryk w formie do zapiekania i wstaw do pieca na 15 minut. Do kurczaka dodaj sos sojowy i dokładnie wymieszaj.

3

Na dużej patelni rozgrzej olej, smaż kurczaka po 5 minut z każdej strony. W tym samym czasie doprowadź do wrzenia sos słodko-kwaśny. Dodaj połowę ryżu do mięsa i dobrze wymieszaj.

4

Upieczoną paprykę delikatnie wyjmij z formy. Do każdej nałóż przygotowane nadzienie. Serwuj paprykę z pozostałym ryżem oraz porcją sosu słodko-kwaśnego. Przystrój zieloną bazylią.

i gotowe :)

Inspiracje są wszędzie!